Használt elektromos autó vásárlása – Mire kell figyelni?

használt elektromos autó vásárlása

Elektromos autót már használtan is lehet venni, így azok a vásárlók is hozzájuthatnak, akik nem engedhetik meg maguknak az új jármű vásárlását. A kérdés az, hogy mire kell figyelni használt villanyautó vásárlása esetén.

Az elektromos autókkal kapcsolatos általános tévhitek, mint például az, hogy télen hideg, nyáron meleg, vagy hogy lassú, egyáltalán nem fedik a valóságot. Klíma tekintetében például, szemben a hagyományos gépjárművekkel, az elektromos autókban a fűtés a motor bemelegedésétől függetlenül működik, így a jármű elindítását követően azonnal megkezdődik a hőmérséklet felmelegítése, emellett a klíma távolról is vezérelhető, melynek következtében nyáron is azonnal elérhető a megfelelő hőmérséklet.

Aki főként városban autózik, és nem szeretne drága pénzért tankolni, ugyanakkor limitált autóvásárlásra fordítható kerettel rendelkezik, annak érdemes lehet a használt elektromos autók között körülnézni.

Mire kell figyelni a jármű kiválasztása során?

Fontos tényező, hogy a megvárásolni kívánt típusnak mik a szervizeléssel kapcsolatos igényei és költségei. Csakúgy, mint a hagyományos autók esetében, villanyautó vásárlásánál is lényeges szempont a karosszéria és a beltér állapota, valamint a kormány és a futómű megfelelő működése, esetleges szokatlan zörejek megléte.

A legfontosabb alkatrész

Használt villanyautó vásárlása esetén nem a motorba tett kilométerek száma, hanem az akkumulátor állapota a legfontosabb tényező. Az elektromos autó nemcsak legdrágább, de legfontosabb alkatrésze is az akkumulátorcsomag. Nem lehetetlen, csupán megfelelő karbantartás kérdése, hogy akár 10 éves igénybevétel után is problémamentes legyen az akkucsomag. A kiválasztott autónál meg kell vizsgálni az eddigi villámtöltések gyakoriságát, valamint az akkumulátor valódi, pillanatnyi teljesítményét. Érdemes kipróbálni a villámtöltés valódi sebességét, hogy az autó felveszi-e az optimális mennyiségű áramot – erre a legtöbb benzinkúton lehetőség van, azonban nem minden modell képes arra, hogy képet adjon az akkumulátorcsomag teljesítményének csökkenéséről, ezeknél a modelleknél egy átvizsgálás során kapható meg ez az információ. A tesztkör során a töltési opciókat is javasolt kipróbálni, valamint ajánlott ellenőrizni, hogy az akkumulátor kímélésének céljából volt-e beállítva az autón töltési korlát.

Ha a leendő tulajdonos az akkumulátorcsomag valódi állapotára kíváncsi, mindenre kiterjedően, lehetősége van ilyen ellenőrzést kérnie szervizben, melynek során megismerhető többek között az eddigi villámtöltések aránya is, tehát fény derül arra, hogy milyen mértékben van megkímélve az autó legfontosabb alkatrésze.

Alapos tájékozódás, “jó vásár”

A hagyományos modellek és az elektromos autók között, a vásárlás előtti kiválasztás terén, tehát nincs nagy különbség. Míg előbbinél a motor, utóbbinál az akkumulátorcsomag állapota a legfontosabb tényező, amelyet figyelembe kell venni, és a vételárral összevetve az autó állapotát, mérlegelni a vásárlást. A villanyautóknál, csakúgy mint a hagyományos gépjárműveknél, szintén érdemes tájékozódni a kiszemelt modell tulajdonságairól. Mind a jármű típusára, mind a konkrét járműre vonatkozó, megfelelő körültekintéssel végzett vásárlás előtti tájékozódással minimálisra csökkenthető a rossz választás esélye.