Eredetiségvizsgálat Vácon

Pest megye északi fele és Nógrád nyugati része egyaránt Vác vonzáskörzete. A Dunakanyar vidékéről váci eredetiségvizsgáló állomásunkon várjuk mindazokat, akik törvényben szabályozott kötelességüknek szeretnének eleget tenni, és eredetiségvizsgálatra vinni az autójukat.

Ehhez tudnunk kell, hogy mikor van szükség eredetiségvizsgálatra. A törvény igen részletesen írja le a maga jogi bikkfanyelvén mindezen eseteket. Nézzük köznyelven, hogy milyen esetben kötelező behoznia váci eredetiségvizsgáló állomásunkra az autóját!

  1. Az alapeset az autóvásárlás. Legyen szó külföldről behozott vagy itthon vásárolt használt autóról, a forgalomba állítás előtt eredetiségvizsgálatot kell végezni az autón. Ennek oka, hogy Magyarország ne legyen az autótolvajok paradicsoma – sem úgy, hogy ide hordják a külföldi autókat, sem úgy, hogy itthon lopnak autókat, és értékesítik azokat.
  2. Egy másik eset a forgalomból kivont autók ismételt forgalomba állítása. Váci kollégáink várják azokat az ügyfeleket is, akik saját régi autójukat vagy más által a forgalomból kivont autót akar ismételten használatba venni.
  3. Harmadik eset a nagyobb javítások utáni eredetiségvizsgálat. Mivel a vizsgálat során megnézik a motorszámot, az alvázszámot, a típustáblát, az üvegbe vésett azonosítókat stb., ezért ha egy balesetes autón az azonosítók valamelyike megváltozik, akkor ezt tudatnunk kell a hatóságokkal.

Ezek tehát a legfőbb esetek, amelyeknek a részletezését tartalmazza a törvény. Váci eredetiségvizsgáló kollégáink minden esetben eljárnak, megvizsgálják az autót, és kiállítják a valóságot tükröző igazolást az inspekció végén. Váci kollégáink garanciát is vállalnak a munkájukra: ha átengednek egy autót, amelyről később (mondjuk egy másik eredetiségvizsgálat alkalmával) kiderül, hogy lopott, akkor kártalanítják az autóst. Ilyen esetben ugyanis a rendőrség szinte bizonyosan elkobozza az autót, és visszaadja annak, akitől ellopták (akár külföldre is). Mivel a helytelen eredetiségvizsgálat a mi hibánk, természetesen vállaljuk a felelősséget, és fizetjük a kárt.