Eredetiségvizsgálat Szentmártonkátán

Szentmártonkáta település a 31-es út mentén, Tápiószecső és Nagykáta között található. A falu a nála valamivel nagyobb Tápiószecső, és a térség központjának számító Nagykáta közé ékelődik be. A 31-es út mentén összesen két eredetiségvizsgáló állomásunk található: az egyik a közeli Sülysápon, a másik pedig itt, a nagykátai kistérség középpontjában.

 Lássuk néhány pontban, hogy miért fontos az a munka, amit szentmártonkátai kollégáink végeznek. Miért kell eredetiségvizsgálatra vinni egy autót? Mit csinálnak a vizsgálat során? Ki és mikor találta ki az eljárást?

Az utóbbi kérdésre a legegyszerűbb a válasz: 1998-ban vezették be a kötelező eredetiségvizsgálatot, amikor a belügyminisztérium is úgy látta, lépni kell valamit az egyre nagyobb méreteket öltő autólopások visszaszorítására. Sajnos olyan módszer nincs, amivel az autólopások megelőzhetők (ne higgyenek a csodamódszereket és csodaszereket hirdető cégeknek!), de az eredetiségvizsgálattal legalább utólag ki lehet szűrni, ha egy autó lopott. És így esetleg el lehet venni a tolvajok kedvét a lopástól. Ma már számtalan eredetiségvizsgáló állomás működik az országban, szentmártonkátai állomásunk csak egy a 80 körüli csomópontot számláló hálónkban.

A középső kérdés valamivel bonyolultabb, és nem véletlen, hogy a vizsgálaton az ügyfél nem vehet részt. Az eredetiségvizsgálat tulajdonképpen egy nyomozásra hasonlít, és ahogyan a rendőrség a nyomozás érdekeire hivatkozva nem ad ki információt, úgy az eredetiségvizsgálók sem akarják megkönnyíteni a tolvajok dolgát azzal, hogy elárulják, mi alapján fülelik le a körözött autókat. De annyi tudható, hogy a vizsga során a járművel motorszámát, alvázszámát, típustábláját és további azonosítóit nézik össze egymással. Tehát az adott esetben szentmártonkátai kollégáink leellenőrzik, hogy minden szám és azonosító ugyanahhoz az autóhoz tartozik-e, és az adott autó nem áll-e a körözés alatt.

Végül az első kérdésre a válasz: azért, hogy az eredetiségvizsgálattal el lehessen riasztani a tolvajokat. A módszer bizonyította hatékonyságát, hiszen amióta kötelező, azóta harmadára esett vissza az autólopások száma. Szeretnénk hinni, hogy ebben országos hálózatunknak és több mint egy évtizede működő szentmártonkátai eredetiségvizsgálóinknak is szerepe volt.