Eredetiségvizsgálat Pásztó

Nógrád megye keleti részén a pásztói eredetvizsgáló állomásunkon várjuk mindazon kedves ügyfeleinket, akik a törvényben meghatározottak szerinti eredetvizsgálatnak szeretnék alávetni az autójukat.

Mely esetekről van szó?

A törvény különleges eseteket is említ, de alapjában a következőkről van szó: tulajdonosváltás, forgalomból kivont autó újbóli forgalomba állítása, illetve olyan javítás után, amelynek során az egyedi azonosítókat (vagyis a motorszámot, az alvázszámot vagy a típustáblát) tartalmazó elemek legalább egyikét kicserélték. Ez előfordulhat baleset után, de akár olyan esetben is, ha az autónak az azonosítót tartalmazó eleme elrozsdásodott vagy egyszerűen elrohadt.

Miből áll az eredetiségvizsgálat?

A pásztói műhelyben kollégáink megnézik, hogy az alvázszám, a motorszám és a típustábla egy autóhoz tartozik-e. Megnézik azt is, hogy ahhoz az autóhoz tartozik-e, amelyiken található. A szemrevételezés során különösen ügyelnek arra, hogy az azonosítókon nem látható-e sérülés (ez gyanúra ad okot, és még alaposabb vizsgálatot kíván), illetve hogy az azonosító környéke nem látszik-e sérültnek vagy nincs-e újrafestve. Előfordulhat ugyanis, hogy egy ügyes karossszérialakatos megpróbál egy másik alvázszámot ráibrákolni a lopott autóra – de ilyenkor mindig marad egy apró nyom. Ha más nem, akkor az, hogy a gyári festékvastagságot képtelenség házi módszerekkel reprodukálni. Ráadásul, ha nem valós számra írják át a régit, akkor azonnali és garantált a lebukás. Egy alkalommal az is előfordult, hogy az autógyárból loptak ki valós számokat, és ezekre írták át a lopott autó eredeti azonosítóit. Ezzel a csalással sajnos képtelenség bármit is kezdeni.

Hadd nyugtassuk meg Önt az előző sorok elolvasása után. Nyilván mindenkiben felmerül, hogy ha átmegy az autó az eredetiségvizsgálaton, és mégis kiderül később, hogy a kocsit körözik, akkor a vásárló elveszti az autóját. Nos, ez ellen nyújt védelmet pásztói (és minden további) műhelyünk biztosítása: ha Öntől elveszik az autóját, akkor a kárt megtérítjük (pontosabban a biztosító téríti meg) a kárvallottnak.