Eredetiségvizsgálat a XIV. kerületben

Budapest 14. kerülete Pest szívében található. A gyönyörű, zöld Zugló sajnos nem csak a turistákat, a zöldbe vágyókat, hanem (talán nem függetlenül a került felkapottságától) az autótolvajokat is vonzza. Zugló az “előkelő” harmadik helyen áll a lopások tekintetében, és ezzel megelőzi a bizonyára veszélyesebbnek gondolt 13. és 9. kerületet is.

Ha Zugló ilyen rosszul áll autólopások tekintetében, akkor az itt élőknek annál éberebbnek kell lenniük. Eredetiségvizsgáló kollégáinknak pontosan ez a feladata: ébernek lenni, mégpedig az autóvásárlók és a részint a rendőrök helyett is. Egy egyszerű magánembernek nincs szaktudása, hogy tüzetesen átvizsgálja a megvenni kívánt járművet. A zuglói rendőröknek pedig nincs lehetőségük tüzetesen átvizsgálni az összes autót, ami az utakon fut. Ezt a munkát mind a 14. kerületi polgárok, mint a zuglói szervek ráhagyják az eredetiségvizsgálókra – akiknek felelőssége ez által is nő.

Valójában ez a felelősség az a nyomás és elvárás, amely kollégáinkat minden nap motiválja. Ez teszi lehetővé, hogy munkájukat soha ne rutinszerűen végezzék, és soha ne érezzék úgy, hogy belefásultak az eredetiségvizsgálatok végtelen sorába. A procedúra látszólag nem a világ legérdekesebb időtöltése, pedig zuglói eredetiségvizsgálóink tudnának mesélni izgalmas detektívtörténeteket arról, hogy milyen fifikás módszerekkel próbálták átverni őket az autótolvajok. Majdnem azt mondhatnánk, hogy az eredetiségvizsgálat egy játék, egy rejtvény, csak egy játékon ritkán lehet milliókat (tízmilliókat) bukni, és évek munkájával összegyűjtött pénzt elégetni egyetlen másodperc alatt.

Ezzel nem azt mondjuk, hogy ha egy autóról a vásárlás után kiderül, hogy pl. lopott, akkor a vevő elátkozhatja a percet, amelyben megszületett. Zuglói műhelyünk lejelenti, hogy lopott autót hoztak hozzájuk, de a vevő ugyanúgy elviheti a kocsit és használhatja kedvére, mintha patyolat tiszta lenne a autó. Mindazonáltal ritka esetektől eltekintve a rendőrség visszaadja a megkárosított eredeti tulajdonosnak a kocsit, és a jóhiszemű vásárló elveszti az autót és a pénzt is. Kártérítésre csak abban az esetben van mód, ha a műhelyünkben tévednek. Vagyis ha mi tisztának mondunk egy autót, de később lopottnak bizonyul, és a rendőrség elkobozza, akkor a zuglói eredetiségvizsgálónk kifizeti Önnek a kárát. Ilyen tévedésre még nem volt példa, de kötelezettséget vállaltunk a tévedésünkből eredő károk kompenzálására, így ügyfeleinket soha nem érheti kár, ha ránk bízzák az eredetiségvizsgálatot.