Eredetiségvizsgálat a X. kerületben

Kőbánya Pest szívében fekszik, ezért az itteni eredetiségvizsgáló műhelyünkben különösen nagy a forgalom. Ez nem azt jelenti, hogy munkatársaink felületesen járnának el, sőt! Éppen a 10. kerületi műhelyünk központi fekvése miatt még alaposabban vizsgálják meg a hozzájuk kerülő autókat.

Gondoljunk csak bele, hogyan dolgozik egy tolvaj. Ha el akarok bújni a hatóságok elől, olyan helyre kell mennem, ahol nem fordítanak rám különösebb figyelmet. Minél több a munka egy adott kerület eredetiségvizsgálójánál, annál kevesebb idő jut az egyes autókra. Ugyanezt a mintát követik pl. a csaló cégek is, amelyek megnézik, hogy egy adott megyében hány NAV-os ellenőr van, és aztán oda jegyeztetik be magukat. De tudnunk kell, hogy a NAV-os ellenőrzés még csak-csak elkerülhető, egy eredetiségvizsgálat viszont nem.

A 10. kerület, Kőbánya, Pest középpontja, sőt Budapest mértani középpontja is itt fekszik. Központi jelentőségű kerület, kiemelten fontos tehát, hogy az ide érkező autókat a legalaposabb vizsgálatnak vessük alá. A hálón egyetlen jármű sem csúszhat át, sem hanyag ellenőrzés, sem időhiány miatt. Mivel az eredetiségvizsgálat célja a megelőzés (és természetesen az utólagos szűrés is), a 10. kerületben dolgozó kollégáink a legnagyobb körültekintéssel vizsgálják át a hozzájuk érkező járművek egyedi azonosítóit. A motorszám, a típustábla, az alvázszám és a további azonosítók olyanok, mint az embernél az ujjlenyomat. Ha az “ujjlenyomatok” nem az adott autóhoz tartoznak vagy több különböző autóhoz vezetnek, máris lehet kezdeni gyanakodni. Ugyanakkor nincs szó arról, hogy egy ilyen autóval bűncselekményt követtek el vagy lopott. Lehet, hogy egyszerű figyelmetlenségből nem jelentették korábban az egyedi azonosítók cseréjét – helyesebben azoknak a járműelemeknek a cseréjét, amelyeken az azonosítók szerepelnek. Kispesti kollégáink feladata, hogy a legbonyolultabb eseteket is kibogozzák, és kiderítsék az igazságot. Ezután léphetnek csak tovább: értesítik a 10. kerületi rendőrséget vagy tiszta lapot állítanak ki egy járműnek. A tulajdonos mindkét esetben használhatja az autót, de előbbi esetben csak addig, amíg a rendőrség meg nem próbálja azt visszaadni a gazdájának.

Kőbányai eredetiségvizsgáló műhelyünk az esetleges tévedések ellen is bebiztosította magát: ha egy általuk tisztának minősített autót később elkoboz a rendőrség, az állomás biztosítója megtéríti a kárt a pórul járt autóvásárlónak.

Bízzon bennünk, bízza ránk! 10. kerületi partnetünk megfelelő tapasztalattal, szakértelemmel és biztosítékokkal várja Önt!