ENC készülékkel Horvátországba – gond nélkül az autópályán

Autópálya-alagút Horvátországban

Horvátországi nyaralásunkat kezdjük az ENC-készülék beszerzésével: ez a kis műszer nagyban megkönnyíti a horvátországi autópályákon történő közlekedést, pontosabban fogalmazva a díjfizetést.

Közismert, hogy sok turista választja pihenőhelyül a horvát tengerpartot. A nyaralóhelyeket többnyire autópályán közelítik meg, ami sokszor torlódást okoz a fizetőkapuknál. Ennek kiküszöbölésére találták ki az elektronikus útdíjfizetési rendszert, az ehhez tartózó eszköz pedig az ENC. A készülék gyors áthaladást biztosít a kapukon: minden kapunál kiépítettek egy sávot az ENC-t használók részére. A kütyüt fel kell rögzíteni a szélvédő belsejére oly módon, hogy a kapunál levő kamera le tudja olvasni. Egy pittyenést fogunk hallani, a sorompó kinyílik, és folytathatjuk utunkat a tengerpartra.

Az eszközAz ENC kütyühöz bérlés formájában is hozzájuthatunk, magát a készüléket nem szükséges megvennünk. Ha megvan a nyaralása helyszíne, akkor a feltöltendő egyenleg nagyságában is segítséget kap. Természetesen akkor sincs baj, ha a készülékre feltöltött pénz nem lesz elég, mert a pontos elszámolás akkor történik, amikor leadjuk a készüléket. Ha túl soknak bizonyult az előlegként rátöltött összeg, akkor a fennmaradó összeget ön visszakapja a végelszámolásnál.

Érdemes időben gondoskodni a készülékről, hogy biztosan megérkezzen az indulás napjáig. Az átvétel napját pár nappal korábbra kérje az indulás napjánál, mert bármi miatt csúszhat a kiszállítás, pl. éppen nincs raktáron, a futárszolgálat nem tudja kiszállítani, stb.

Röviden összefoglalva az ENC-készülék előnyeit az alábbiakat mondhatjuk el róla:

  • gyors áthaladást biztosít az autópályafelhajtóknál,
  • lehetőség van forintban feltölteni az egyenleget,
  • bankkártyával is fizethetünk, tehát nem szükséges készpénzt tartani magunknál,
  • a le- és felhajtás bármikor ellenőrizhető, mert részletes számla készül a forgalomról,
  • több járműkategóriához is igényelhető készülék,
  • ha nem elég a feltöltött egyenleg, utólagos fizetésre (korrekcióra) is van lehetőség.

Az ENC-készülék igényelhető az enckeszulek.hu oldalon keresztül. Az átvételnek és a fizetésnek több módja is létezik. A kütyüt kérhetjük postai úton, azonban átvehető személyesen is. A fizetés történhet bankkártyával, átutalással vagy készpénzzel.