Elveszett rendszám pótlása

elveszett rendszám pótlás

Az elmúlt időszakban igencsak megnőtt az elveszett rendszámtáblák pótlásának száma: a 2022-es adatokhoz képest 2023-ban dupla annyi, azaz 16 ezernél is több rendszám pótlására irányuló kérelmet nyújtottak be az autósok.

A rendszámtábla pótlásának szempontjából nem mindegy, hogy egy vagy két rendszámról van szó. Amennyiben csak egy rendszámtábla veszett el, az adott azonosítót fogják újra legyártani, azonban, ha mindkét rendszám elveszett, az autó új rendszámot kap. A rendszámcsere abban az esetben is szükséges, ha a rajta szereplő azonosító valamilyen okból kifolyólag nehezen olvasható, hiszen a jármű beazonosítása elsődlegesen a rendszám alapján történik.

Fontos tudni, hogy rendszámtábla hiányában, a közlekedési szabályok értelmében, a járművel közlekedni nem lehet, ezért, ha a rendszám keresésére irányuló erőfeszítések nem vezetnek eredményre 1-2 napon belül, kormányhivatalban kezdeményezni kell annak újra legyártását.

A rendszámtábla keresése

Eltűnt rendszám esetén tanácsos azt az útvonalat bejárni, ahol a rendszámtábla vélhetőleg elveszett, valamint érdemes a közösségi média által nyújtott lehetőségeket is igénybe venni. A közösségi oldalak helyi csoportjain túl léteznek olyanok is, amelyek kifejezetten e célból jöttek létre.

Elveszett rendszám pótlása – az ügyintézés menete

A kormányhivatalban, a rendszám pótlásának megrendelése előtt, egy központi nyilvántartásban leellenőrzik, hogy az adott rendszámot leadták-e valamelyik kormányablakban vagy okmányirodában. Az ügyintézéshez a személyes okmányokon – azaz a személyi igazolványon és a lakcímkártyán – túl szükség lesz a jármű irataira is. Az újragyártás díja 2024-ben változatlanul 12 300 forint, mely összeget az ügyintézéskor kell megfizetni. Az új rendszám legyártása hozzávetőlegesen 3 héten belül megtörténik. Az ügyintézéskor kapott igazolással egy rendszámtáblával is lehetséges a közlekedés, azonban fontos, hogy ez az igazolás mindig az autósnál legyen annak érdekében, hogy közúti ellenőrzés során a büntetést elkerülje. Az igazolás 30 napig érvényes, amennyiben ez idő alatt az új rendszámtábla nem érkezik meg, újra kell igényelni.

Mindkét rendszám elvesztése

Amennyiben mindkét rendszámtábla elveszett, valószínűsíthető, hogy bűncselekmény történt, ezért haladéktalanul rendőrségi feljelentést kell tenni, mivel, ha a rendszámokat bűncselekmény elkövetésére használják, feljelentés hiányában a rendszámhoz tartozó autó tulajdonosát veheti elő a rendőrség. Nincs szükség rendőrségi feljelentésre abban az esetben, ha a jármű eleve egy rendszámmal rendelkezett (például motorkerékpárok esetén) és bűncselekmény gyanúja nem merül fel, vagy ha a két rendszámtábla csupán olvashatatlanná vált. Amennyiben mindkét rendszámtábla egyszerre sérült, az ügyintézés során azokat le kell adni.

Az új rendszám igénylése olcsóbb, mint a meglévő rendszámtábla újra legyártása, a két rendszámtábla ára 8500 forint, egy rendszámtábla ára pedig 5500 forint. Új rendszám esetében új forgalmi engedélyt is szükséges kiállítani, melynek díja 6000 forint. Azonnal lezárulhat az ügyintézés, amennyiben van kiadható rendszámtábla raktáron, ezért ügyintézés előtt érdemes tájékozódni a kormányhivataloknál, hogy hol lehet egyből új rendszámot kapni. Új rendszámtábla kiadása esetén a rendszám már új formátumú lesz az előző rendszámtábla formátumától függetlenül.

Így csökkenthető a rendszámtáblák elvesztésének esélye

Fontos a rendszámtartó keret rendszeres ellenőrzése, és szükség szerinti cseréje. Amennyiben a gépjármű ütközik, ellenőrizni kell a rendszámtáblákat, valamint a tartó kereteket is. A mélyebb pocsolyák, vízátfolyások kikerülése szintén csökkenti a rendszámtábla elvesztésének esélyét.