Csaknem ingyenes lehet a B-kategóriás jogosítvány a tanulóknak, a 2024/2025-ös tanévtől

szinte ingyen jogosítvány

Amennyiben az augusztusban megjelent törvényjavaslatot az Országgyűlés megszavazza, jövőre szinte ingyenes lesz a fiatalok jogosítványszerzése. Az állam a a KRESZ-tanfolyam és a gyakorlati oktatás költségeit állná, a tanulóknak kizárólag a vizsgák díját kellene megfizetniük.

A jelenlegi szabályozás szerint, a közlekedési alapismeretek tanfolyam és vizsga díjához nyújtott támogatásról szóló 55/2018. (III. 23.) Kormányrendelet alapján, legfeljebb 25 ezer forintos támogatás igényelhető a sikeres KRESZ-vizsga díjához a 20 év alatti fiataloknak, valamint a 20. életévüket betöltött, a KRESZ-vizsga napján gyermekgondozást segítő ellátásban, gyermekgondozási díjban vagy csecsemőgondozási díjban részesülőknek a B-kategóriás vezetői engedély megszerzéséhez, amennyiben korábban e támogatást még nem vették igénybe, illetve amennyiben a közlekedési alapismeretek vizsgát 2020. június 30. után tették le. A támogatás utófinanszírozásos, azaz a sikeres KRESZ-vizsga letételét követően, számlával igazolva igényelhető vissza a maximum 25 ezer forint összeg a Magyar Államkincstártól.

Jelentős segítség a tanulóknak

A 2024/2025-ös tanévtől, ha az Országgyűlés megszavazza, a középiskolákban és a szakképző intézményekben tanulók szinte ingyenesen szerezhetik meg a B-kategóriás jogosítványt.

A különböző tanfolyamokkal és vizsgadíjakkal együtt több százezres költségű jogosítványszerzés esetében ez a változás nagy segítséget jelent majd a tanulók és szüleik számára.

A jelenleg hatályos jogszabályok szerint, B-kategóriás jogosítvány tekintetében, a KRESZ-tanfolyamot leghamarabb 16,5 éves korban lehet elkezdeni, míg a KRESZ-vizsga legkorábban 16 év és 9 hónapos korban, a forgalmi vizsga pedig a 17. életév betöltése után tehető le.

A mai gazdasági viszonyok mellett sok családban kitolódik a fiatalok jogosítvány megszerzésének ideje. Amíg korábban általában már 17-18 évesen megszerezték a B-kategóriás jogosítványt a fiatalok, napjainkban már nem minden család engedheti meg magának ezt a “luxust”. A jelentősen megnövekedett tanfolyami árak miatt a jogsítvány megszerzésére irányuló oktatásokra jelentkezők száma folyamatosan csökken.

Amennyiben a törvényjavaslat elfogadásra kerül, úgy a KRESZ-tanfolyam, valamint a gyakorlati képzés költségeit is átvállalja a magyar állam a középiskolákban, illetve az állami szakképző intézményekben tanulók esetében.

Egységes vizsgaköltségek, változó tanfolyami díjak

Bár a B-kategóriás jogosítvány megszerzéséhez szükséges vizsgákat az autósiskolák szervezik, a vizsgadíjak a Magyar Államkincstárnak fizetendők, így azok árai egységesek. A KRESZ-vizsga díja 4 600, a forgalmi vizsgáé 11 000, míg az elsősegély vizsgáé 12 100 forint.

A KRESZ-, illetve a forgalmi vizsga általában nem szokott elsőre sikerülni, és amennyiben a vizsga sikertelen, a pótvizsga díja megegyezik az első vizsga díjával.

A tanfolyami díjak autósiskolánként változnak, a fővárosban általában magasabbak, mint a vidéken működő autósiskolák esetében. Napjainkban a KRESZ-tanfolyam online is elvégezhető, mely tanfolyam valamivel olcsóbb, mint a tantermi oktatás. Előbbi hozzávetőlegesen 30-40 ezer forintért elvégezhető, míg utóbbiért körülbelül 35-50 ezer forintot kell fizetni.

A gyakorlati oktatás vizsgához kötelező óraszáma 30 óra, melyből 1 óra maga a forgalmi vizsga. A forgalmi vizsga kötelező feltétele továbbá az 580 kilométer levezetése, amit nem mindig sikerül a 29 gyakorlati óra alatt teljesíteni, ezért általában ennél több gyakorlati óra megvásárlása szükséges.

A gyakorlati oktatás óradíja a fővárosban 10-12 ezer forint között mozog, míg vidéken hozzávetőlegesen 8-9 ezer forint az óradíj. Sok tanulónak nem elég a 29 óra vezetés a vezetési rutin megszerzéséhez, esetükben pótórák vásárlására van szükség.

Fentiek tükrében, amennyiben a 2024/2025-ös tanévben valóban ingyenessé válik a B-kategóriás jogosítvány megszerzése a tanulók számára, ők akár 500 ezer forint megtakarítással is számolhatnak.

Ebből adódóan a középiskolákban, illetve az állami szakképző intézményekben tanulók számára a B-kategóriás jogosítvány megszerzése – amennyiben nem merülnek fel esetlegesen pótvizsgadíjak – akár szinte teljesen költségmentes lehet, ami a tanulókat arra ösztönözné, hogy mielőbb szerezzék meg vezetői engedélyüket, lehetőség szerint még az érettségi vizsga előtt.

Autóvásárlás – megoldást jelenthet a hitelfelvétel

A jogosítvány kézhezvétele utáni nagy kérdés az autó megvásárlása. Amennyiben készpénz nem áll rendelkezésre, több bank kínál kedvező hitelkonstrukciót arra, hogy az első autó beszerzése ne ütközzön anyagi problémába. Több opció mellett az autóvásárlás céljára felvett személyi kölcsön jelenthet megoldást, melyet akár pár napon belül kézhez kaphat a hiteligénylő, és 10 millió forintig önerő nélkül is megvásárolható belőle a kiszemelt gépjármű, legyen az vadonatúj, vagy hasz