CASCO motorkerékpárra – Mire kell figyelni a biztosítás kiválasztásakor?

CASCO motorkerékpárra

A CASCO biztosításról elsőként általában az autók jutnak az ember eszébe, holott CASCO-t kötni motorkerékpárokra is ugyanannyira érdemes, mivel a különböző, CASCO által fedezett károk a motorkerékpárok tulajdonosainak is jelentős összegű kiadással járhatnak. A motorokra köthető CASCO biztosítás eltér az autókétól, lássuk, milyen különbségek vannak, és mire kell figyelni egy motorkerékpár biztosításánál.

Mire jó a CASCO egy motornál?

A motorkerékpárok kiszolgáltatottsága a személyautókéhoz képest sokkal jelentősebb, hiszen könnyebben érheti őket töréskár, elemi kár és eltulajdonítani is lényegesen egyszerűbb, mint a személyautót. Számos motoros szenved balesetet az utakon évente, a töréskárok száma pedig még a személyi sérüléssel járó motorbalesetekénél is magasabb. Azért is érdemes CASCO-t kötni a motorkerékpárra, mert egy nagyobb esésénél a jármű már komolyabb sérülést is szenvedhet, és ha nincs CASCO, a javíttatását – amennyiben a balesetet nem más okozta – zsebből kell kifizetni.

Milyen motorokra lehet CASCO-t kötni, mik a biztosítás feltételei?

Jellemzően CASCO biztosítást kis- és nagymotorokra lehet kötni, 50 cm3 feletti lökettérforgattal (400 kg-ot nem meghaladó saját tömeggel) és több mint 50 km/h tervezett sebességgel. Egyes biztosítótársaságoknál mopedautókra és segédmotoros kerékpárokra is köthető CASCO, ám ez esetben elengedhetetlen, hogy a járműnek legyen rendszáma. Általában könnyebb biztosítást kötni a vadonatúj motorkerékpárokra, sőt, bizonyos biztosítók csak 0 km-es motorok CASCO biztosítását vállalják. A motorkerékpárnak rendelkeznie kell kormányzárral új jármű esetén, a használt motorkerékpároknak pedig gyári indításgátlóval vagy gyári, illetve utólag beszerelt riasztóval. A motorok esetében is szükséges lehet helyszíni szemle a CASCO megkötéséhez, illetve a bonus-malus rendszer rájuk is vonatkozik – tehát a bónusz fokozat a biztosítás díját befolyásolja – azonban ezek a fokozatok a CASCO-t tekintve a kötelező biztosítás rendszerétől eltérnek.

Mire kell figyelni a motor CASCO biztosítás kalkulációjakor?

Az interneten fellelhető kalkulátorok segítségével, a szerződő, valamint a járműre vonatkozó főbb adatok megadásával kiválasztható a megfelelő motor CASCO biztosítás. A motorok esetében néhány plusz adatot is meg kell adni, például a motorosruházatokra és a bukósisakokra vonatkozóan. Ez azért fontos, mert egy megfelelő biztosítás ezeket is védi egy esetleges sérülés esetén. Fontos továbbá a motor felszereltségét részletezni, és az is, hogy az adatok megadása pontosan történjen, csakúgy, mint a kártörténeti információké. A CASCO biztosítás díját jelentősen befolyásolja az önrész mértéke és a fizetési ütem, ezért ezeket is célszerű alaposan átgondolni.

Mikor fizet a biztosító, és mikor nem?

Hasonlóan a személyautók teljes körű CASCO biztosításához, a motor CASCO lopáskár, elemi károk, illetve töréskárok esetén nyújt védelmet, és ezeket ki lehet egészíteni további fedezetekkel. A biztosítók kártérítési feltételeit célszerű a szerződéskötés előtt alaposan áttanulmányozni.

Amennyiben a biztosítás kiterjed a motoros felszerelésekre is, azok sérülése esetén is megtéríti a biztosító a kárt. Jellemzően a kárral kapcsolatos egyéb költségeket is megtéríti a biztosító bizonyos összeghatárig, mint például a kölcsönjármű díját, a tréler, illetve a tárolás költségét. Lopáskár esetén a biztosító akkor téríti meg a kárt, ha a járművet lezárt állapotban, a védelmi berendezésének rendeltetésszerű használata ellenére tulajdonították el. Van olyan biztosító, amely esztétikai sérülések esetében nem fizet, kizárólag akkor, ha a sérülés akadályozza a jármű mindennapos használatát. Az is megtörténhet, hogy a biztosító csak közúti közlekedésben való részvételkor elszenvedett káresemény esetén térít. Amennyiben a járművön a szerződés hatálya alatt átalakítást végeztek, és azt a biztosítóval nem közölték, ez esetben is előfordulhat, hogy a biztosító nem fizet kártérítést.