Büntetési tételek Szlovákiában gyorshajtás és egyéb szabálytalankodások esetén

büntetési tételek Szlovákiában

Gyorshajtás esetén a kiszabható bírság legalacsonyabb összege Szlovákiában 130 euró, 2023. október 1-jétől pedig akár 50 euróba is kerülhet, ha az autós rossz helyen parkol. Bizonyos szabálysértések megúszhatók szóbeli figyelmeztetéssel vagy alacsonyabb összegű pénzbüntetéssel, azonban akadnak olyan esetek, amelyekben a pénzbírság összege igencsak magas.

Büntetési tételek gyorshajtás esetén

Szlovákiában a gyorshajtásos esetekben a bírságolás blokkos formában folyik. A sebességhatárt a településeken kívül maximum 31 km/h-val, a településeken belül pedig maximum 21 km/h-val átlépő autósok büntetésének összege 130 euró. Azok azonban, akik megengedett legnagyobb sebességnél 60-70 km/h-val gyorsabban hajtanak, akár 800 eurós gyorshajtási bírságot is kaphatnak.

Amennyiben a kamionokra vonatkozó behajtási tilalmakat a jármű sorfőrje nem veszi figyelembe, a számára kiszabható bírság 1000 euró lehet. Az engedéllyel nem rendelkező járművel harmadrendű (harmadosztályú) úton való közlekedésért, illetve a 12 tonnánál nehezebb járműszerelvényekre/teherautókra vonatkozó tilalmak megszegésének következménye 900 euró összegű pénzbírság.

Változnak a parkolás szabályai

2023. október 1-jétől bevezetik a parkolás tilalmát, az önkormányzatoknak ki kell jelölniük, hogy hol engedélyezett, illetve, hol nem engedélyezett a parkolás. Bár az új szabályozást tavaly márciusban jóváhagyták a képviselők, több önkormányzat csak a napokban kezdte el kijelölni a parkolókat.

Valószínűsíthető, hogy az új szabály bevezetésével a járművek kiszorulnak majd a lakótelepekről, amire megoldást nyújthat, ha az autósok az áruházak parkolóit veszik igénybe éjszakára.

Október 1-jétől 50 eurós pénzbírsággal sújtható a jelöletlen járdán parkoló autós, a büntetés pedig attól függetlenül jár, hogy az önkormányzat elkészült-e a járdák kijelölésével.

Kézi váltós jármű vezetése – csak megfelelő jogosítvánnyal

Amennyiben automata járműre szóló jogosítvánnyal kézi váltós járművet vezet az autós, a büntetése 300 és 1300 euró között lehet, valamint akár a járművezetéstől is eltilthatják egytől öt évig terjedő időtartamra.