Balesetbiztosítás vagy utasbiztosítás – Mikor melyiket érdemes megkötni?

utasbiztosítás, balesetbiztosítás

A külföldre utazók közül többen kötnek utasbiztosítást, ami jó döntés, hiszen például egy az utazás alatt váratlanul felmerülő egészségügyi kiadás, a magyarországi viszonyokhoz képest, jelentősen megterhelné az utazó pénztárcáját. De vajon kell-e utasbiztosítást kötnie annak, aki rendelkezik balesetbiztosítással? A kérdésre megkapjuk a választ, ha megvizsgáljuk, hogy melyik biztosítási termék milyen káresemények bekövetkeztekor térít.

Utasbiztosítás

Az utasbiztosítás arra az időtartamra szól, amelyre a nyaralás, és elsődlegesen a külföldön fellépő betegségekkel kapcsolatos sürgősségi ellátást, orvosi költségeket, valamint a hazaszállítás költségeit fedezi. Lehet azonban olyan szolgáltatása is, amely különleges káreseményekre vonatkozik, például, ha a poggyásznak nyoma vész.

Az utasbiztosítások típusai

Az utasbiztosítások kínálatában sokféle díjcsomag megtalálható, melyekből célszerű az utazás céljának és a programoknak megfelelően kiválasztani a legmegfelelőbbet. Az utasbiztosításoknak jellemzően van egy maximális keretösszegük, amely fedezi az utazás során hirtelen fellépő megbetegedések, balesetek, valamint fogászati kezelések költségeit. Mindemellett, díjcsomagtól függően, olyan különleges esetekre is nyújtanak térítést, amely a nyaralás helyszínével, az utazás módjával vagy például a végezni kívánt extrém sportokkal kapcsolatos. Utóbbi esetben a biztosítás kiterjedhet a sportolással kapcsolatos eszközökre is.

A kifejezetten vízparti nyaralás esetében köthető utasbiztosítások például a vízparton történő vagy vízi sportok űzése során bekövetkező balesetek bekövetkezésekor többlettérítést adnak.

Gépjármű-asszisztencia csomag választása esetén, a díjcsomag magában foglalja nemcsak a közúti segélyszolgálat költségének megtérítését, de annak megszervezését is, továbbá amennyiben a jármű külföldön szervizelésre szorul, az utasbiztosítás fedezi az előre meghatározott összeghatár keretén belül a jármű külföldön történő szervizbe szállításának vagy hazaszállításának költségeit.

Lehetőség van továbbá olyan védelem igénylésére is, amely útlemondás esetére érvényes. Ez azt jelenti, hogy ha a külföldre történő indulás előtt a szerződő fél balesetet szenved, vagy megbetegszik, és ez miatt az utazása meghiúsul, a már előre megvásárolt busz-, vonat- vagy repülőjegy, valamint a szállás foglalásának költségét a biztosító megtéríti.

Az utasbiztosítás költsége és teendők baj esetén

Az utasbiztosítás díja függ a választott csomagtól: egy alapszolgáltatásokat tartalmazó csomag már 500 forint körüli napi áron is elérhető, míg a prémiumcsomagok napra lebontott díja akár már 700 forint is lehet. A díjak függhetnek az út céljától is, továbbá kedvezmények is elérhetők családokra, gyermekekre vagy akár csoportokra is. A díjcsomag kiválasztása előtt célszerű több biztosítótársaság ajánlatát is megvizsgálni. Fontos, hogy az utazási kártya, amelyen megtalálható a segélyhívószám is, az utazás alatt mindig legyen kéznél, és lényeges feljegyezni a biztosítási kötvény számát is. Amennyiben baj történik, például betegség vagy baleset, és orvosi ellátás válik szükségessé, az éjjel-nappal elérhető telefonos ügyfélszolgálatot kell hívni.

Biztosítás bankkártya mellé

Bizonyos prémium kategóriás hitelkártyák vagy bankkártyák mellé is járhat biztosítás. Ez esetben nem árt tisztában lenni azzal, hogy ezek alapszolgáltatások, amely egy viszonylag alacsonyabb összegű kártérítést jelentenek káresemény esetén. Érdemes ezért tájékozódni még külföldre indulás előtt, hogy pontosan milyen káresemények bekövetkezésére, illetve milyen összeget fizet a bankkártya mellé járó szolgáltatás egy esetlegesen felmerülő kár esetén.

Balesetbiztosítás

A balesetbiztosítás kizárólag a balesetből származó sérülések esetén nyújt védelmet, azonban nemcsak az év párhetes nyaralási időszaka alatt, hanem egész évben, az otthonban is. Egyes felmérések kimutatták, hogy az otthon bekövetkező balesetek szempontjából a legveszélyesebb hely a konyha, ahol az égési sérülésektől kezdve, a vágott sebeken át, az esésekig sokféle baleset elszenvedhető.

Ha valaki rendelkezik balesetbiztosítással, az az év minden napjára védelmet nyújt számára egy váratlan sérülés esetén. A balesetbiztosítás díja évi pár tízezer forint, és jellemzően a következő káreseményekre nyújt védelmet: baleseti keresőképtelenség és műtéti térítés, baleseti csonttörés, lágy részek sérülése, égési sérülés, baleseti eredetű plasztikai műtét, baleseti kórházi napidíj a kórházi tartózkodás harmadik napjától, baleseti maradandó egészségkárosodás és baleseti halál.

Kiegészítő elemek is választhatók a balesetbiztosítás mellé, amelyek rokkantság vagy akármilyen okból bekövetkező halál esetén több tízmillió forintos összeget térítenek. Választható mellé továbbá daganat-diagnosztikára és hasonló előzetes vizsgálatokra, valamint kritikus betegségekre szóló kiegészítés is.