Az éves autópálya matrica megvásárlása

Autópálya felülnézetben

Mindazoknak, akik az autópályák rendszeres használóinak számítanak, nem érdemes tíznaponta vagy havonta fáradozni az autópálya matricával – számukra az éves matrica nem csak időmegtakarítás, de sokkalta gazdaságosabb megoldás is.

Igen sok ember csak nagy ritkán hagyja el saját települését vagy megyéjének határát, csupán néha nyaralás alkalmával, rokonlátogatáskor hajt fel az autópályákra. Nekik természetesen elegendő a tíz napos vagy egyhavi autópálya matrica, azonban mindazoknak, akik munkájuk, családjuk, barátaik, hobbijuk vagy számos egyéb ok miatt gyakran járják az ország autópályáit, mindenképpen praktikusabb megejteniük év elején egy viszonylag nagyobb beruházást, és egész évben élvezhetik az utakon való közlekedést szabadon, idő megkötöttség nélkül az egész országot lefedve.

Hazánkban Bács-Kiskun megye, Baranya megye, Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Csongrád megye, Fejér megye, Győr-Moson-Sopron megye, Hajdú-Bihar megye, Heves megye, Komárom-Esztergom megye, Somogy megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Tolna megye, Vas megye, Veszprém megye, Zala megye és Pest megye rendelkezik gyorsforgalmi úthálózattal, amikért fizetni kell, és ahová az éves autópálya matrica érvényes.

Miért érdemes éves autópálya matricába beruházni?

Mindenképpen figyelembe kell vennünk az árakat. A járművek minden kategóriája drágulást szenvedett el a heti matricák, a havi matricák és az éves megyei matricák esetében, azonban az éves matrica a D1M, D1, D2 és U kategóriájában egységesen 42 980 Ft-ba kerül, míg a buszok esetében 199 975 Ft. Amennyiben nekünk D1 kategóriába tartozó járművünk van, akkor a havi matrica 4 780 Ft, az éves megyei 5000 Ft, tehát amennyiben nyolc hónapnál többet utazunk, vagy nyolc megyénél több helyen járunk rendszeresen az országban, mindenképpen pénzt spórolunk meg. Azonban ha D2 díjkategóriába tartozik járművünk, akkor a havi matrica ára 9 560 Ft, míg az éves megyei matrica díja 10 000 Ft, tehát ha négy hónapnál többször használjuk az autópályákat, vagy négy megyénél több országrészen járunk, máris gazdaságosabb az éves matrica.

Az éves megyei matrica és az éves matrica közötti döntést az is elősegíti, hogy a megyei matrica az adott megye határán túl csak az első sorompóig érvényes, így véletlen hibák következtében igen könnyen zsebelhetünk be büntetést. A heti és a havi matrica is magában hordozza azt a veszélyt, hogy figyelmetlenségből megfeledkezünk annak lejárati dátumáról, így könnyedén megérkezhet a bírság. Sokszor azt is nehéz figyelemmel követni, hogy melyik útszakasz fizetős, így is sokszor büntetésbe futhatunk, így ezek a példák is mutatják, hogy nem csak havi és/vagy megyei szintre való bontásban gazdaságosabb az éves matrica, de az esetleges büntetések kiküszöbölésével még több pénzt spórolunk meg.

Vásárlás

Amennyiben éves matricába ruházunk be, mindenképpen érdemes az év elején megvásárolni azt, ugyanis a matrica minden esetben a következő év január 31-ig, éjfélig érvényes, függetlenül attól, melyik hónapban vásároltuk meg a matricát.

Mindezek mellett nem elenyésző érv az éves matrica mellett, hogy nem kevés időt takarítunk meg azzal, hogy nem havonta állunk sorban matricáért, hanem egyszer egy évben megvásároljuk akár online, és tizenkét hónapig élvezhetjük annak szabadságát és biztonságát.