Autóhitel lehetőségek 2024-ben

autóhitel 2024

Autó vásárlása esetén, amennyiben nem áll rendelkezésre a megfelelő összeg, szóba jöhet a banki kölcsön, például egy autóhitel formájában. Az optimális hitel kiválasztásához kellő körültekintés szükséges, ugyanis az egyes hitelek költségei, valamint feltételei meglehetősen különbözőek lehetnek.

Amennyiben felmerül az autóvásárlás szükségessége, az sokszor sürgető szokott lenni, főleg akkor, ha a gépjármű munkavégzéshez szükséges. Fontos azonban jól megválasztani a finanszírozást, mert ezzel elkerülhetők a felesleges plusz költségek. Autóvásárlás esetén jelenleg az alábbi hiteltípusok állnak rendelkezésre.

Autólízing

Jellemzően új autó vásárlása esetén népszerű megoldás az autólízing, mivel ennek a teljes hiteldíj mutatója (THM) aránylag kedvező a jelenlegi kamatkörnyezetben, azonban nem mindig jó választás, mert ez a konstrukció bizonyos kötöttségekkel jár. Elvárás lehet például a casco megkötése, mindemellett például a lízing futamideje alatt az autó értékesítése meglehetősen bonyolult. Amennyiben önerő nem áll rendelkezésre az autó megvásárlásához, mindenképpen más finanszírozási lehetőséget kell keresni, mivel lízingeléskor minden esetben szükség van minimum 20-30%-os önrészre.

A nyílt és zárt végű lízingajánlatok jellemzően új autók esetében elérhetők, és sok esetben kizárólag meghatározott felszereltségekre és modellekre vonatkoznak. Mind a nyílt, mind a zárt végű lízingek esetében érvényes, hogy a gépjármű egy minimum 20-30%-os önerő megfizetését követően, havi lízingdíj fizetése mellett használható, és a futamidő végéig a lízingcég marad az autó tulajdonosa. Kizárólag cégek vehetik igénybe a nyílt végű autólizinget, mely konstrukciónál a cég eldöntheti a futamidő lejártakor, hogy megvásárolja-e a gépjárművet maradványértéken. Zárt végű lízing esetén az autó tulajdonjoga automatikusan a lízinget igénybe vevőre száll. Ennél a konstrukciónál van olyan ajánlat is, amelyben a lízingcég visszavásárolja a gépjárművet maradványértéken az 5 éves futamidő végén, ami egyfajta garanciát ad arra, hogy a lízingelt gépjármű 5 év múlva legalább annyit fog érni.

Kötöttséget jelent, hogy a futamidő teljes ideje alatt az autó tulajdonosa a lízingcég, ebből következően előírás lehet például a casco megkötése és a megfelelő szervizelés, valamint amennyiben a gépjármű idő előtt értékesítésre kerül, egyösszegben meg kell fizetni a fennálló tartozást.

Mindazonáltal előny a 4-5%-os teljes hiteldíj mutató, amely megszokott az új autók vásárlásához választható lízingajánlatok között, sőt, akciósan akár 0%-os THM is előfordulhat.

Használt autók esetében nem túl gyakori a lízingfinanszírozás, mivel a vásárlók jellemzően önerő, valamint kötöttségek nélkül kívánnak gépjárművet vásárolni.

Szabad felhasználású jelzáloghitel

Drágább autó vásárlása, azaz nagyobb hitelösszeg igénylése esetén a szabad felhasználású jelzáloghitel jó megoldás lehet – annak ellenére, hogy ennek a kölcsöntípusnak az átfutási ideje hozzávetőlegesen egy hónap, szükséges hozzá ingatlanfedezet és az induló költsége magasabb –, mivel e kölcsönnek a teljes hiteldíj mutatója akár 10-11% is lehet.

Ennél a hiteltípusnál, a lakáshiteltől eltérően, a felvett összeg bármire elkölthető, semmiféle igazolás nem szükséges erről a bank felé. A hitel maximális összege jellemzően az ingatlan becsült forgalmi értékének az 50%-a. Az igényléshez saját tulajdonú ingatlanfedezet szükséges, illetve, amennyiben a fedezetként felajánlott ingatlan más tulajdonában van, a tulajdonos a hitelbe adóstársként bevonódik.

Kisebb összegű kölcsön esetén a szabad felhasználású jelzáloghitel induló költségei miatt – ami 5 millió forint hitelösszeg esetében akár 150 ezer forint is lehet – megfontolandó ez a fajta hitel választása. További megfontolásra adhat okot az a tény, hogy a későbbiek folyamán a jelzáloggal terhelt ingatlanra újabb jelzáloghitel nehezebben vehető fel.

Személyi kölcsön

Rugalmas és gyors megoldás a 13-20%-os teljes hiteldíj mutatójú személyi kölcsön felvétele. (A THM függ a választott pénzintézettől, az igazolt nettó jövedelem mértékétől és a hitel összegétől.) Autóhitel esetében is előny a szabad felhasználás mellett a személyi kölcsön által nyújtott gyors hitelbírálat és az, hogy az igényléshez ingatlanfedezet nem szükséges. Lényeges előnye továbbá, hogy a kiválasztott jármű önerő nélkül is megvásárolható.

A személyi kölcsön megítélt összege akár 1-2 napon belül is megérkezhet a számlára. A felvehető hitelösszeg maximuma pénzintézetenként eltérő, két pénzintézet – az Erste Bank és az UniCredit Bank – akár 12 millió forint összegű kölcsönt is biztosít nettó 600 ezer forint jövedelem esetén, melyet igazolni szükséges. Mivel a személyi hitelek maximális futamideje legfeljebb 7-8 év, viszonylag magas havi törlesztőrészlettel kell számolni.

Amennyiben az autóvásárlás személyi kölcsönből történik, lehetőség van az autó vételáránál akár nagyobb összeg felvételére is, amelyből finanszírozhatók például a vásárláshoz kapcsolódó egyéb kiadások vagy a vásárlás utáni szervizelés költsége.

Folyószámla hitelkeret

A folyószámla hitelkeret igénybe vétele nem éppen optimális megoldás autóvásárlás finanszírozásra egyrészt a 30-35%-os kamata miatt, másrészt pedig azért, mert ha a hónap elején nem történik meg a keret visszatöltése, a tartozás folyamatosan kamatozik.

Hitelkártya

A hitelkártya használata sem a legjobb választás erre a célra, mivel egy hitelkártya kölcsön a hitel kamaton felüli egyéb költségeit is tartalmazó teljes hiteldíj mutatója akár 50%-os is lehet, azaz egy 1 millió forintos, hitelkártya által igénybe vett kölcsön után a kamat elérheti az akár 500 ezer forintot is.