Autóhitel felvétele – Csupán néhány feltételnek kell megfelelni

autóhitel felvétele

Sok szempontból előnyösebb autóhitelt, azaz személyi kölcsönt igényelni egy gépjármű megvásárlásához, mint lízingelni a járművet. A hitel igényléséhez elegendő pár alapfeltétel teljesülése, melyekről szó lesz az alábbi cikkben.

Autóhitel választása esetén a jármű megvásárlásához nem szükséges önerő, és a kiválasztott autó bármilyen korú lehet, a lízingelésről ez nem mondható el. Az autóhitelt a személyi kölcsön igénylője pár napon belül megkaphatja, melynek következtében lehetősége nyílik készpénzes vevőként válogatni az értékesítésre szánt autók között. Fontos szempont az is, hogy az így megvásárolt autó rögtön a vevő tulajdonába kerül, szemben a lízingeléssel, melynek során a vásárlást követően a jármű a lízingcég tulajdona lesz.

Autóhitel felvételéhez csupán néhány alapfeltételnek kell teljesülnie, melyek a következők.

Megfelelő KHR státusz

A negatív KHR státusz mindenfajta hitel felvételénél kizáró ok. Passzív KHR státusszal – azaz abban az esetben, ha egy korábbi kölcsönnel kapcsolatos tartozás már vissza lett fizetve – lehetséges ugyan hitelt igényelni, azonban kevés banknál. A sikeres hitelbírálat szempontjából az a legbiztosabb, ha az igénylő KHR státusza pozitív.

Életkori megkötés

Autóhitel igénylése esetén is meghatározzák a pénzintézetek a minimum és a maximum életkort. A minimum korhatár a személyi kölcsön esetében jellemzően 20-21 év, ez alatt adóstárs bevonásával lehetséges a hitelfelvétel, de egyes bankok 18 éves kortól is nyújtanak személyi hitelt.

Jövedelemre vonatkozó elvárások

A jövedelemnek el kell érnie a mindenkori minimálbér összegét, a hitelösszeg maximumát pedig úgy kell meghatározni, hogy a hitel havi törlesztőrészlete 600 ezer forint alatti jövedelem esetén ne haladja meg a jövedelem 50%-át, 600 ezer forintot elérő jövedelem esetén pedig a jövedelem 60%-át. Ebbe a korlátba az összes, tehát az esetlegesen már meglévő hiteleknek is bele kell férniük, valamint beleszámít a hitelkártya keret is, még akkor is, ha az nincs kihasználva.

A bankok általában 3 hónapos folyamatos, igazolható, határozatlan idejű munkaviszonyból származó jövedelmet várnak el, fontos azonban tudni, hogy a hiteligénylő sem próbaidő, sem felmondás alatt nem állhat. Meghatározott feltételek teljesülése esetén a határozott idejű munkaviszony is elfogadható.

Van olyan pénzintézet, amely elfogadja a külföldi – elsősorban angliai, németországi és ausztriai – munkaviszonyból származó jövedelmet is, de nem ez a jellemző, személyi kölcsön igénylésekor a külföldi jövedelmet általában nem fogadják el, ilyen esetekben adóstárs bevonására van szükség.

Egyes bankok, magyarországi jövedelem esetén, elfogadhatják a készpénzben kapott jövedelmet, külföldi munkaviszony esetében azonban kizárólag a bankszámlára érkező bért fogadják el.

Vállalkozók esetében a jövedelem akkor fogadható el, ha minimum egy lezárt adóévvel és 12 hónapos működési múlttal rendelkezik a vállalkozó.

Az autóhitel összege és a futamidő

Amennyiben a jövedelemre vonatkozó feltételek megfelelőek, a maximálisan igényelhető kölcsön összege 10-15 millió forint lehet. A futamidő általában 1-8 év, autóvásárlási célból felvett személyi hitel esetében legfeljebb 10 év.

Az igénylés során benyújtandó dokumentumok

A személyes okmányokon (adókártya, személyi igazolvány, lakcímkártya) kívül szükséges a jövedelem igazolása, amely alkalmazotti jogviszony esetében munkáltatói igazolással, vállalkozók esetében pedig nemleges adóigazolással és NAV jövedelemigazolással lehetséges. Ezen kívül, amennyiben a jövedelem bankszámlára érkezik, szükséges az utolsó három havi bankszámlakivonat benyújtása is.