Autóhitel felvétele 2023-ban

autóhitel 2023

Magánszemélyek autóvásárlása során, finanszírozás tekintetében az autóhitel és a lízing közül többnyire a hitel a megfelelő választás. Első lépésként célszerű az éppen érvényben lévő autóhiteleket összehasonlítani a lehető legkedvezőbb ajánlat kiválasztása érdekében. Érdemes továbbá az autó vételáránál magasabb összeggel kalkulálni, hogy a vásárlást követő kiadások, például az átírás költsége vagy éppen egy esetleges szervizköltség is finanszírozható legyen a hitel összegéből.

Mik az autóhitel igénylésének feltételei?

Mivel pénzintézetenként változóak a hitellel kapcsolatos szabályozások, ezért tanácsos a bankok kínálatait áttanulmányozni és összehasonlítani.

Az alapfeltételek a jövedelemhez és az életkorhoz köthetők. A minimálbér összegével megegyező jövedelem minimum kikötés. A jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató számításának szabályait figyelembe véve azonban kedvezőbb, ha a munkabér a minimálbérnél magasabb, hiszen a JTM számítás alapján a jövedelemből a hitel törlesztésére fordítható maximális összeg meghatározott, mely tekintetében a bankok a meglévő hiteleket, illetve a folyószámlahitel és a hitelkártya keretét is figyelembe veszik.

A hitel igénylése során a bankok figyelembe veszik az úgynevezett elsődleges és másodlagos jövedelmeket is. Előbbi csoportba tartozik például a munkabér, a vállalkozó jövedelme és a nyugdíj, míg másodlagos jövedelemként a családi pótlék, a gyermekgondozási díj, a gyermekgondozást segítő ellátás, a szociális juttatások, az ösztondíjak és a bónuszok, valamint osztalékok vehetők figyelembe, de kizárólag az első jövedelmeket kiegészítendő jövedelemként. A másodlagos jövedelmek figyelembevétele pénzintézetenként eltérő lehet.

Autóhitel a 18. életév betöltése után igényelhető, a felső korhatár pedig az esetek túlnyomó többségében a 70 éves kor. Előfordulhat azonban, hogy egyes pénzintézetek csak 23 éves kortól, vagy maximum 65 éves korig adnak kölcsönt.

A további alapfeltételek közé sorolható, hogy a hiteligénylő rendelkezzen érvényes, magyarországi okmányokkal, cselekvőképes és köztartozásmentes legyen, továbbá ne szerepeljen negatív adósként a KHR rendszerében.

Autóhitel, azaz személyi kölcsön

Autóvétel céljára szabadon felhasználható személyi kölcsön vehető fel, amelyhez fedezet nem szükséges, és amely gépjármű vásárláson kívül jóformán bármire fordítható, például háztartási gépek vásárlására, orvosi költségek fedezésére, lakásfelújításra, korábban felvett hitel rendezésére vagy akár nagyobb volumenű családi esemény finanszírozására is.

Míg egy jelzálog- vagy lakáshitel esetében az induló költségek – habár egyszeri költségekről van szó – igen magasak lehetnek, az autó vásárlására fordítandó hitel felvétele során többnyire nincs kezdeti költség.

A lízingtől eltérően autóhitel felvétele akár önerő nélkül is lehetséges, és a gépjármű a hitelből történő vásárlás során azonnal a hitelfelvevő tulajdonába kerül.

Az autó vásárlására maximum 12 millió forint igényelhető, mely összeg akár 2 napon belül is rendelkezésre állhat.