Minden, amit a gépjárműátírásról tudni kell

Autó hátsó lámpája

Előbb vagy utóbb, de egyszer minden autós eljut a használtautó adásvételéig. Vagy azért, mert az egykoron új kocsinkat szeretnénk lecserélni, így azt használtként átruháznánk valakire, vagy pedig azért, mert gazdaságosabbnak tartjuk, ha új autó helyett használtan vásárolunk egyet.

Álljunk bármelyik oldalon, nagyon fontos, hogy tisztában legyünk az adásvétellel és az átírással, az alábbiakban bemutatjuk ezen folyamat lépéseit.

Első lépés: a szerződés

A kiválasztás folyamata mindkét fél számára egy fontos lépés. A vevőnek fontos, hogy kellőképpen körültekintő legyen, nehogy csak a vásárlás után derüljenek ki a kocsiról rejtett hibák, visszatekert kilométeróra vagy valamilyen hatósági probléma, ezt egyébként kideríthetjük itt – de fontos az eladónak is, hiszen senki nem szeretné az idejét fecsérelni komolytalan érdeklődőkre, és ha az autóhoz érzelmileg kötődünk, fontosnak tartjuk, hogy kinek adjuk el. Még valami: ha veszünk, és nem eladunk, előre kalkuláljuk ki a várható költségeket.

Ha végül sikerült megtalálni a megfelelő vevőt vagy eladót, akkor az első és legfontosabb lépés a kifogástalan adásvételi szerződés megírása. A mintát oldalunkról letöltheti ingyenesen. Nagyon ügyeljünk arra, hogy a szerződésnek négy példányból kell állnia, amiből kettő a miénk, kettő pedig a másik félé. Ahhoz, hogy a szerződés magánokiratnak minősüljön, úgy két tanúnak kell aláírnia, és a tanúk nevét és lakcímét is fel kell tüntetni.

Második lépés: a kötelező felelősségbiztosítás

A biztosítás megkötése hivatalosan a második lépés, valójában azonban a szóbeli megegyezés és az adásvételi szerződés megkötése között kell, hogy elhelyezkedjen. Ez azért fontos, mert attól a naptól kezdve, hogy az autó már a mi tulajdonunkban áll, kötelező felelősségbiztosítással kell rendelkeznünk, ugyanis minden biztosítás nélkül eltelt napért fedezetlenségi díjat számolnak fel. Mindez azt is jelenti, hogy tulajdonképpen akár aznap is megköthetjük, hogy a szerződést aláírjuk, a legjobb azonban biztosra menni, és néhány nappal hamarabb elintézni ezt a dolgot, ugyanis bármilyen nem várt dolog közbeszólhat. Amikor először beülünk a kocsiba és hazavezetünk vele, már legyen biztosítva!

Harmadik lépés: az eredetiségvizsgálat

Az eredetiségvizsgálat tulajdonképpen egy rövidke rutinvizsgálat, aminek során megnézik a járművet, és összevetik a papírjaival, hogy kiderüljön, minden adat hiteles, és nem hamisították-e meg azokat. Ez mindössze néhány percet vesz igénybe, ugyanakkor minden alkalommal kötelezően elvégzendő, ha az autó tulajdonost cserél.

Negyedik lépés: az átírás

Ha az eredetvizsgálaton mindent rendben találtak, akkor kapunk egy igazolást, ezen igazolással pedig a kormányablakhoz besétálva elindíthatjuk az autó átírását. Fontos megjegyezni, hogy az autó megvásárlásától számított tizenöt napon belül (15 naptári nap, nem munkanap, tehát a hétvége vagy ünnepnap is beleszámít!) meg kell történnie az átírásnak, különben büntetésre számíthatunk. Ugyanitt, a kormányablakban tudjuk kifizetni az átírás költségeit is.

Mire kell költenünk?

Ha használt autót tervezünk venni, a kalkulációba ne csak a kocsi vételárát számoljuk bele, ugyanis egyéb kiadások is várnak ránk az adminisztráció során, ezt jó előre kalkuláljuk ki. Fizetünk kell az eredetiségvizsgáért, az átírásnak is költsége van, valamint ott van a vagyonszerzési illeték, a törzskönyv és a forgalmi engedély illetéke, ugyanakkor ha külföldről hozunk be kocsit, akkor a regisztrációs adót is meg kell fizetnünk, és ha az Európai Unión kívülről, akkor még a vámot is.