A gépjárműátírás menete lépésről lépésre

A legtöbb ember életében legalább néhányszor szembesül a helyzettel, hogy végig kell járnia a gépjárműátírás procedúráját. Ez először egy roppant bonyolult és hosszadalmas folyamatnak tűnik, hiszen nagyon oda kell figyelni a dátumokra, illetve arra, hogy egyik lépést se hagyjuk ki. Cikkünk azonban bemutatja, hogy amennyiben tudatosítjuk magunkban, pontosan mikor mit kell csinálni, valójában nagyon egyszerű az átírás folyamata.

Meg kell tanulnunk a folyamatot

A legtöbb embernek életében lesz legalább egy kocsija. Polgártársaink nagyrésze azonban nem teheti azt meg, hogy bemenjen egy szalonba, és egy vadi új autót vásároljon magának, hogy aztán az üzletből kigurulva közel háromnegyedére csökkenjen az ára. Helyette igen sokan a használtautó-piacon nézegetnek új jármű után, hogy ott egy jól működő kocsit vehessenek megfizethető áron. És bár a használt autó mindig jelentősen olcsóbb az új kistestvéreiknél, azzal nem árt tisztában lennünk, hogy a használt autó birtokba vétele is jelentős költségekkel jár, sőt, egy meglehetősen bonyodalmas és hosszú procedúrán kell keresztülmennünk, hogy végre magunkénak mondhassuk a kiszemelt járművet. 

Sokan emiatt meg is torpannak és el is tántorognak, mert a pletykák szerint túl nehéz végigcsinálni a gépjárműírás folyamatát. Valóban könnyű hibázni és igaz az is, hogy sok lépésre kell odafigyelnünk, de amennyiben írunk egy listát magunknak, hogy mikor mit kell tennünk, és mi mennyibe kerül, akkor nagy meglepetés már nem érhet bennünket. 

A legfontosabb lépés: a megállapodás

Az első lépést talán a legnehezebb megtenni. Ekkor ugyanis meg kell találnunk álmaink autóját (ami már önmagában egy igen nehéz feladat), meg kell győződnünk arról, hogy a kocsi nem lopott vagy nincsenek-e eltitkolt, rejtett hibái, esetleg hogy nem tekerték-e vissza a kilométerórát. Ezt követően meg kell állapodnunk az eladóval egy olyan árban és olyan feltételekben, ami mindkettőnk számára megfelelőek. Ha ez sikerrel járt, akkor elkezdődhet a gépjárműátírás folyamata. Ezt a folyamatot minden esetben csak a tulajdonos kezdeményezheti. Fontos tehát, hogy mi semmiképpen nem tehetjük meg a kezdő lépéseket, ez csak a tulajdonos sajátja, ám ha ő nem tud intézkedni, akkor a nevében eljárhat a képviselője, meghatalmazottja. Tisztában kell továbbá lennünk azzal is, hogy az átírás bizony díjköteles, a megadott tételeket ki kell fizetnünk. Az anyagiak rendezése történhet készpénzzel, bankkártyával vagy átutalással. Ennek keretei között a központi nyilvántartásban bejegyzik az adminisztrátorok, hogy az adott gépjármű esetében tulajdonjog-változás történt, és ennek apropóján új törzskönyvet is állítanak ki az új tulajdonos számára, hogy ezen már az új tulajdonos adatai szerepeljenek. 

Fontos tudni!

Fontos, hogy jól jegyezzük meg, hogy a gépjármű átírása általában 21 munkanapot vesz igénybe. Amennyiben kifizetjük a sürgősségi díjat, akkor 1–8 nap alatt készen lehet. Az ügyintézést a lakóhelyünkhez legközelebbi Járási Hivatalnál vagy a Kormányablaknál tudjuk intézni, bár ki kell emelni, hogy a pandémia óta online is intézhető.

Mi mennyibe kerül az átírás során?

Említettük tehát, hogy noha használt autó vásárlásával jelentősen nagyot lehet spórolni, ne gondoljuk azt, hogy anyagilag nem lesz terhes megszereznünk az autót. Az autó átírása ugyanis igen költséges eljárás, és általában az egészét nekünk kell kifizetnünk. Vegyük most sorjában végig, hogy mi mindenre kell költenünk ilyenkor: 

  • ki kell fizetnünk a forgalmi illeték díját, ami 6 000 forint,
  • ki kell fizetnünk a törzskönyv illeték díját, ami szintén 6 000 forint,
  • ki kell fizetnünk az igazolólap díját abban az esetben, ha lassú járművet, pótkocsit vagy négykerekű segédmotoros kerékpárt vettünk. Ennek a díja 4 800 forint.

Amennyiben a rendszámtáblán is változtatnunk kell, úgy annyival több költséggel kell számolnunk. Ennek ügyitézése igen drága mulatság:

  • amennyiben egy darab általános rendszámtáblára van szükségünk, ennek díja 5500 forint, 
  • amennyiben egy pár általános rendszámtáblára van szükségünk, ennek díja 8500 forint, 
  • amennyiben egy pár különleges rendszámtáblára van szükségünk, ennek díja 15 000 forint, 
  • amennyiben egy pár zöld színű, különleges rendszámtáblára van szükségünk, ennek díja 8500 forint, 
  • 112 450 forintot kell fizetnünk azért, ha egy egyénileg kiválasztott rendszámtábla kiadását szeretnénk engedélyeztetni,
  • 435 000 forintot kell fizetnünk azért, ha egy egyedileg előállított rendszámtábla kiadását szeretnénk engedélyeztetni.

Mindezek mellett extra költségek merülhetnek fel speciális esetekben. De mik is ezek a speciális esetek?

  • Abban az esetben, ha valamilyen jogot hányados arányban szerzünk meg, akkor számolnunk kell azzal, hogy a költségeket is ezzel azonosan arányos hányadban kell elosztani.
  • Abban az esetben, ha 2500 kilogramm alatti járművet szeretnénk átiratni, akkor ennek költsége 9 ezer forint, amennyiben efölötti súlyú járművet iratnánk, az már 22 ezer forint. 
  • Abban az esetben, ha a jármű fölött rendelkezünk üzembentartói, haszonélvezeti vagy használati joggal, az illetéknek 25 százalékát kell megfizetnünk.

Fontos tudni, hogy abban az esetben, ha a járművet külföldre szeretnénk vinni, és ebből a célból „Z” betűjelű ideiglenes rendszámot kérünk ki, akkor ezután nem kell illetéket fizetnünk. Legalábbis addig nem, addig, míg a gépjármű tartós belföldi használatához szükséges forgalmi engedély kiadását nem kérjük vagy a gépjárművet belföldön nem értékesítjük.

A használtan vett autó után is kell illetéket fizetni

Jól tudjuk, hogy amennyiben nagyobb értékű vagyontárgyra teszünk szert, azután vagyonszerzési illetéket kell fizetni. Az ingatlanvásárlásnál ez jól megszokott dolog, de az autóvásárlásnál még mindig vannak olyanok, akik ezen megdöbbennek. Az, hogy mekkora illetéket kell fizetnünk a megvásárolt autó után, több szemponttól is függ. A két legfontosabb szempont az, hogy milyen idős az autó, és milyen a teljesítménye. Értelemszerűen minél fiatalabb és minél jobb a teljesítménye, annál nagyobb illetéket kell fizetni a kocsi után. Azt azonban ne feledjük, hogy akármilyen lepusztult tragacsot is veszünk meg, az autóvásárlásnak van egy minimális illetéke, ami idén körülbelül 20 ezer forintra rúg.

Illetéket azonban nem kell fizetni abban az esetben, ha elektromos autót vásárolunk. Az állam igyekszik népszerűsíteni a környezetbarát autókat, ezért jelentős támogatásokat lehet bezsebelni, ha ilyen autót választunk. Rossz hír azonban a hibrideseknek, hogy – mivel az autó félig mégis üzemanyaggal megy – a hibrid után ugyanúgy kell fizetni illetéket. 

Abban az esetben, ha pótkocsit iratunk át, akkor nem teljesítmény határozza meg a fizetendő illetéket, hanem a tömeg.

Mikor nem kell illetéket fizetni a megvásárolt autó után?

Van néhány olyan eset, amikor nem kell illetéket fizetni a megvásárolt autó után. Mutatjuk, mik ezek:

  • nem kell illetéket fizetni abban az esetben, ha az autó környezetkímélő. 
  • nem kell illetéket fizetni abban az esetben, ha a jármű autóbusz, tehergépjármű, nyerges vontató vagy pótkcosi,
  • nem kell illetéket fizetni abban az esetben, ha a jármű a pénzügyi közvetítőrendszer felügyeletét ellátó szerv által vezetett nyilvántartásban szereplő pénzügyi lízinget folytató vállalkozó használatában áll,
  • nem kell illetéket fizetni abban az esetben, ha a gépjármű, pótkocsi tulajdonjogát úgy szerezte meg a vállalkozó, hogy előző adóévi nettó árbevételének legalább 50%-a gépjárművek és pótkocsik értékesítéséből származott. Ilyenek például a gépjármű kereskedők.

Nyolc előfeltétel

A gépjárműátírás csak akkor lehet sikeres, ha teljesítjük a nyolc előfeltételt. Ezeknek hiányában nem lehet sikeres az átírás sem.

  • Igazolást kell felmutatnunk arról, hogy az autó rendelkezik a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással. Abban az esetben, ha az autó ez alól mentességet élvez, akkor a mentességről szóló igazolást kell felmutatni. 
  • Be kell mutatni az ügyfélazonosító-okmányokat is. Ez általában egy személyiigazolvány, jogosítvány, útlevél, vagy bármilyen személyazonosságot igazoló okmány.
  • Fel kell mutatnunk az igazolást arról, hogy megtörtént az előzetes eredetiségvizsgálat,
  • fel kell mutatnunk azt az igazolást, ami azt bizonyítja, hogy a cég ügyintézőjeként eljárási jogosultsággal bírunk. Ez abban az esetben releváns, ha céges gépjármű átírásáról beszélünk. 
  • fel kell mutatnunk az igazolást arról, hogy megtörtént a vagyonszerzési illeték megfizetése. Abban az esetben, ha ez alól mentességet élvezünk, akkor a mentességről tanúskodó igazolást kell felmutatnunk. Ez abban az esetben lehetséges, ha például egyenes ági rokonok között, vagy házastársak egymás között adják át az autót vagyonátruházás címszó alatt. Ilyenkor a születési anyakönyv kivonatot vagy a házassági anyakönyv kivonatot kell bemutatni.
  • Abban az esetben, ha azonnal dönt a közlekedési igazgatási hatóság a kérvényünkről, akkor fel kell mutatnunk a közjegyző által aláírt és hitelesített címpéldányt. Amennyiben ez valamilyen ok miatt nem lehetséges, akkor ennek közjegyző által hitelesített másolatát, vagy ügyvéd által ellenjegyzett aláírás-mintát kell átadni.
  • Abban az esetben, ha az átírandó gépjármű meghaladja maximálisan megengedett 3,5 tonna össztömeget, azaz tehergépkocsiról, autóbuszról, pótkocsiról vagy vontatóról beszélünk, akkor az ügyintőnek igazolást kell felmutatnia a bizalmi vagyonkezelői minőségről, éspedig a külön erre vonatkozó jogszabályban meghatározottak értelmében a jármű tényleges tárolási helyéül szolgáló székely és/vagy telephely szerinti településének önkormányzati jegyzőjének igazolását kell felmutatnia.
  • Abban az esetben, ha egy általunk meghatározott képviselő szeretné intézni az ügyeinket, akkor mindenképpen vinnie kell magával a hivatalos úton felkészített meghatalmazást.

A jogszabály speciális átírási eljárást rendel el néhány kivételes esetben:

  • speciális átírási eljárást kell alkalmazni abban az esetben, ha az átírást kérelmező személy nem tudja felmutatni az autóra kötött kötelező felelősségbiztosítást, 
  • speciális átírási eljárást kell alkalmazni abban az esetben, ha az átírást kérelmező személy nem tudja felmutatni a forgalmi engedélyt,
  • speciális átírási eljárást kell alkalmazni abban az esetben, ha az átírást kérelmező személy nem tudja felmutatni a jármű műszaki alkalmasságát igazoló papírt.

Fontos mindezek mellett tudni, hogy a jármű tulajdonjogában keletkezett változást előzetes eredetiségvizsgálat nélkül is jelölni kell, ha annak jogalapja a használt jármű cégjegyzék vagy vállalkozói igazolvány alapján az adásvétel időpontjában fő tevékenysége szerint gépjármű-kereskedelemre jogosult szervezet vagy vállalkozó tulajdonába kerülése. Ez alól kivételt élvez az az eset, ha a tulajdonszerzés rendeltetésszerű használat céljából történik.

Azt is tudnunk kell, hogy speciális szabály érvényes a statisztikai számjele alapján főtevékenységként gépjármű, jármű, pótkocsi és mezőgazdasági gépek forgalmazására jogosult járműkereskedő a Magyarországon már forgalomba helyezett használt jármű értékesítése céljával történő megvásárlása esetén. Ebben a helyzetben ugyanis nyilvántartásba veszik a járművet, ugyanakkor nem állítják ki a forgalmi engedélyt, és a törzskönyvét visszavonják.

Melyek azok az iratok, amiket semmiképpen ne felejtsünk otthon, amikor az átírást intézzük?

  • Mindenképpen vigyük magunkkal a forgalmi engedély és a törzskönyv illeték megszerzésének igazolását,
  • legyen nálunk a járműhöz korábban kiadott régi vagy új típusú forgalmi engedély,
  • legyen nálunk az igazolás, mellyel bizonyítjuk a tulajdonjog megszerzését,
  • legyen nálunk az igazolás, amely bizonyítja, hogy befizettük a rendszámtábla igazgatását abban az esetben, ha új rendszámtáblát kérvényeztünk.