7 személyes autók 2,5 milliós támogatással

7 személyes

2019. július elsejétől elérhető a 2,5 milliós nagycsaládos támogatás autóvásárlásra. Igaz, hogy a terv kora tavaszi bejelentésének következtében szinte azonnal megugrottak a legolcsóbb hétszemélyes autók árai, azonban a támogatás még így is remek lehetőség a nagycsaládosok számára.

A statisztikák szerint 210 ezer család vehetné fel a támogatást, de várhatóan csak 20-30 ezer fog élni a lehetőséggel, azaz ennyi új, hétüléses autó kerülhet forgalomba a kormányzat által kora tavasszal bejelentett támogatásának köszönhetően. Az autónkénti 2,5 milliós támogatás hírére ugrásszerűen megnőtt az árajánlatkérések száma, és a vásárlói érdeklődés a márkakereskedésekben a családi modellek után, mely egyértelmű következménye a február végén bejelentett családvédelmi akciótervnek.

Sok az elérhető modell

Rendkívül hosszú a támogatható típusok listája: legalább 40-50 olyan modell szerepel rajta, melyre felvehető a támogatás, így mindenki megtalálja majd a számára ideálist, de legalábbis azt, amit a pénztárcája elbír. Úgy várják, hogy többen is a legolcsóbb modellek közül fognak majd választani, mivel a nagycsaládosok ritkábban vannak abban a helyzetben, hogy akár hitelre megvásároljanak egy új, hétszemélyes autót.

A feltételek

A 2,5 millió forintos állami támogatást a nagycsaládosok vehetik fel új, hétszemélyes autó vásárlásakor 2019 július elsejétől. A vissza nem térítendő összeget az autóvásárlási program keretében abban az esetben igényelhetik, ha a család legalább három gyermekes. A három gyermek akkor számítható ide, ha egy háztartásban élnek, és a család családi pótlékra is jogosult. A támogatás a vételárat csökkenti, azonban annak maximum az ötven százaléka támogatható, azaz 5 millió alatti vételár esetében a támogatás arányosan csökken.

Autóhitel felvétele esetén is igényelhető a támogatás, azonban érdemes elgondolkodni a használtautó vásárlásán is. Igaz, ebben az esetben az állam nem támogatja a vásárlást, azonban a programnak köszönhetően többen is le fogják most cserélni gépjárművüket, így a megnövekedett kínálat miatt lényeges csökkenésre lehet számítani a használt autók árában. Az így kialakuló viszonylagos túlkínálatnak köszönhetően a ma jellemző piaci árakhoz képest olcsóbban juthatnak majd hétszemélyes autóhoz azok a nagycsaládosok, akik nem új gépjárművet vásárolnak majd.  

Limit a támogatásban

A legfeljebb 2,5 millió forintos támogatási összeg miatt előre láthatóan legtöbben az 5 millió forint körüli modellekből fognak majd választani, ezzel maximálisan kihasználva a lehetőséget. Ezek az autók kicsit jobb felszereltségűek, jobb minőségűek, jobb motorral bírnak vagy épp márkásabbak. Érdemes azonban megnézni a legolcsóbb modelleket is, hiszen egy bő négymilliós Dacia árából is jelentős összeget tesz ki az ötven százalékos támogatás. 

Így már kevesebb a lehetőség

A márkák választékát átnézve nyilvánvalóvá válik, hogy mindössze 10-15 modell jöhet szóba, hiszen nem mindenki ajánl hétszemélyes modelleket. Ezen felül több gyártónál is 8 milliónál kezdődik az alapár egy támogatható modell esetében, így hát hiába a támogatás, nem reális egy magyar nagycsalád számára, hogy hatmillió forintért vegyen új autót. Ezek alapján szinte biztosra vehető, hogy a 2,5 milliós vissza nem térítendő támogatást 80-90 százalékban a legolcsóbb, körülbelül tucatnyi modellre fogják majd igénybe venni.

Lenyúlják az előny egy részét?

A szakértők szerint nem várható érdemi emelés, de még így is biztos, hogy a legtöbb autókereskedő és hivatalos forgalmazó kissé “igazítani” fog a vételárakon, ha eddig még nem tették volna meg. Az említett kereskedők a hétszemélyes modellek árát várhatóan úgy fogják emelni, de legalábbis olyan felszereltséggel fogják párosítani, mely a korábbi árakhoz képest kevesebb előnyhöz juttattja majd a programban elérhető támogatást igénybe vevő vásárlókat. Nem lesz érdemes várni továbbá a hétszemélyes kategória esetében megszokott, folyamatos akciókra és nagyobb engedményekre sem, hiszen nem valószínű, hogy mostanában ezek lesznek még ebben a kategóriában.